Ваш город: Выберите город Українська Русский
Замовити дзвінок

Ніж сантоку: що це таке

Фільтр
Популярні теги
Всі Публікації
Всі теми
Написати статтю

Ніж сантоку: що це таке

Ніж сантоку: що це таке

Що таке ніж сантоку

Легкий і міцний ніж сантоку з великим широким лезом - своєрідний компроміс між європейським кухарським ножем і ножем з азійським «корінням». Для чого він призначений і з чим впорається особливо легко, розповідаємо сьогодні.

Для чого призначений ніж сантоку

Строго кажучи, ніж сантоку не є автентичним японським ножем - він з'явився на стику європейських і азійських кулінарних традицій близько трьох десятиліть тому. Вся річ у тому, що японські ножі з одностороннім заточуванням виявилися не зовсім звичні на європейському ринку, тому в ножі сантоку з'являється нова геометрія кухарського ножа і звична двостороння заточка.

Саме по собі слово «сантоку» означає «три чесноти». Воно розкриває основний функціонал ножа - тонка нарізка на слайси, нарізка на кубики і дрібне шинкування овочів, м'яса і риби.


Зазвичай довжина ріжучої крайки ножа сантоку становить 13-18 см. Такий ніж має особливу форму - широке лезо з практично прямою різальною крайкою і з заниженими спуском на кінчику. Його геометрія визначає і те, як потрібно працювати цим ножем. При нарізці ніж потрібно опускати вертикально зверху вниз - від практично не вимагає «прокатує» руху вперед або звичних «гойдалок» як при нарізці звичайним кухарським ножем. Ще одна особливість ножа сантоку - на його поверхні можуть бути поглиблення. При нарізці вони захоплюють повітря та утворюють своєрідні повітряні капсули, завдяки яким продукти не липнуть до леза.


З чим найкраще впорається ніж сантоку? Він відмінно підійде для підготовки фаршу з м'яса або риби для соковитих рубаних котлет, нарізки овочів і м'яса на тонкі бруски, нарізки риби на тонкі слайси. Йому звичніше працювати з м'якими продуктами - краще не використовувати ніж сантоку для нарізки замороженого м'яса або рубки м'яса на кістці. Незважаючи на те, що для ножів сантоку використовується високоміцна нержавіюча сталь, ці продукти краще довірити спеціальною сокиркою.

За своєю суттю ніж сантоку є універсальним ножем для кухні та альтернативою звичайному шеф-ножу. І якщо вам до душі естетика тонких ідеальних шматочків, то сміливо вибирайте такий ніж для своєї кухні.


Fissman Fissman | 15 января 2021
Комментарии0
Щоб залишити коментар необхідно авторизувати

Замовити дзвінок

Ваше ім'я є обов'язковим для заповнення
Контактний телефон є обов'язковим для заповнення

Авторизація

Ваш телефон або e-mail обов'язково для заповнення
Пароль обов'язково для заповнення Забули пароль?
Якщо у вас немає облікового запису зареєструйтесь